Γεωργιάδης: Κλειστή τα Χριστούγεννα θα παραμείνει η εστίαση

Ο υπ. Ανάπτυξης ανέφερε ότι σε δεύτερη φάση, μετά τα καταστήματα πώλησης εποχικών ειδών, θα ανοίξουν και καταστήματα με παιχνίδια, βιβλία, λουλούδια, αλλά και κομμωτήρια.

Τέλος στις όποιες ελπίδες για άνοιγμα της εστίασης έδωσε ο υπ. Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε εκτενώς στον τρόπο ανοίγματος ορισμένων κλάδων του λιανικού εμπορίου.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6» ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η εστίαση δεν πρόκειται να ανοίξει, τουλάχιστον, κατά τη διάρκεια των γιορτών καθώς σε διαφορετική περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση εκ νέου και να χρειαστεί lockdown ακόμη και 5 μηνών.

Διότι, όπως είπε, «τρώμε χωρίς μάσκα και λόγω κρύου θα είναι σε κλειστό χώρο, που αυξάνει τον κίνδυνο». Ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσουν και τον χειμώνα να αερίζονται καλά οι χώροι εστίασης και να μπορούν να κάθονται και έξω. Για τον λόγο αυτό, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και την επιδότηση για τα θερμαντικά. Υπογράμμισε ότι το ποσό θα είναι ακατάσχετο.

Παράλληλα ανέφερε ότι συνολικά 110 καταστήματα θα ανοίξουν από τη Δευτέρα, που είναι αμιγώς εποχικά με αυστηρούς κανόνες και μέτρα τήρησης. Απηύθυνε έκκληση μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού να γίνει σωστή διαχείριση, για να αποφύγουν εικόνες συνωστισμού και παραβιάσεις στα μέτρα. Διαφορετικά, όπως είπε, θα χρειαστεί να ξανακλείσουν.

Η ζημία των καταστημάτων που εργάζονται εποχικά είναι μεγάλη και τα χρέη που θα αναπτυχθούν, όπως υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, θα είναι για όλη τους τη ζωή. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, πρέπει να δοθεί μια διέξοδος για να μη μείνουν στις αποθήκες και να κινηθεί η χονδρική.

Διεμήνυσε ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι παντού, ενώ επόμενος στόχος της κυβέρνησης, «η δεύτερη γραμμή» όπως είπε, είναι να ανοίξουν τα καταστήματα με παιχνίδια, βιβλία, λουλούδια, αλλά και κομμωτήρια. Απέφυγε όμως να δώσει χρονοδιάγραμμα και ημερομηνία για το πότε θα γίνει αυτό. Οι αποφάσεις, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με την κατάσταση της επιδημίας.

https://www.businessdaily.gr