Πελώνη: Μετά το Πάσχα το άνοιγμα της εστίασης

Μετά τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, εκτίμησε πως το άνοιγμα της εστίασης πιθανότατα θα γίνει μετά το Πάσχα.
Ακόμα, η Αριστοτελία Πελώνη είπε πως στόχος είναι να μην ξανακλείσουν τα καταστήματα.

«Η νέα αναπροσαρμογή στα μέτρα έχει στόχο να ανακουφίσει τους πολίτες από την κόπωση, με δραστηριότητες που δεν θα προκαλέσουν επιδημιολογική επιβάρυνση», υπογράμμισε η κυβερνητικός εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον Alpha.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι η αναπροσαρμογή αυτή είναι μείγμα που δεν θα έχει επιδημιολογική επιβάρυνση και πως η διατήρησή της εξαρτάται, όμως, από όλους εμάς, σημειώνοντας ότι οι καταστηματάρχες είχαν τηρήσει τα μέτρα όσο ήταν ανοιχτό το λιανεμπόριο και λειτούργησαν με πολύ σωστό τρόπο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το ίδιο πιστεύει ότι θα γίνει και τώρα.

Για άνοιγμα της εστίασης τόνισε πως θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας. «Φαίνεται ότι είναι πιθανότερο το μετά το Πάσχα, παρά το πριν, αλλά αυτό θα το δούμε στην πορεία», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στην επιδημιολογική εικόνα σημείωσε πως τα κρούσματα δεν είναι ο μόνος δείκτης με τον οποίο μετριέται η εξέλιξη της πανδημίας και ότι είναι πολλοί οι δείκτες που κοιτούν οι ειδικοί, όπως τις εισαγωγές και τα εξιτήρια στα νοσοκομεία, τους διασωληνωμένους και προφανώς τους θανάτους συμπολιτών μας.

«Δεν πρέπει όμως να μένουμε στην εικόνα της στιγμής. Πρέπει να μένουμε στην μεγάλη εικόνα. Είμαστε σε αυτό το κύμα αυτή την στιγμή, θα το ξεπεράσουμε και δεν πρέπει να κάνουμε απλοϊκές εκτιμήσεις. Δεν μιλάμε για ανοίγματα ούτε για χαλάρωση των μέτρων. Μιλάμε για βαλβίδες αποσυμπίεσης, για τρόπους που θα βοηθήσουν στην καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα», επισήμανε η Αριστοτελία Πελώνη.

Για την απόπειρα της Τουρκίας να προωθήσει παράνομους μετανάστες στα ελληνικά σύνορα ανέφερε ότι δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Συστηματικά το τουρκικό Λιμενικό δεν κάνει τη δουλειά του. Δουλειά του δεν είναι να κάνει τον τροχονόμο και να προωθεί παράνομους μετανάστες στα ελληνικά σύνορα. Το ελληνικό Λιμενικό κάνει, όμως, τη δουλειά του όπως πρέπει.

Έχουμε τη δυνατότητα να σταματάμε αυτά τα περιστατικά. Το δείξαμε και πέρυσι στον Έβρο, στα χερσαία σύνορα. Και, προφανώς, θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε, αυτό που πρέπει να κάνουμε και ό,τι χρειαστεί».

Όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, προφανώς, αυτό είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο τα ελληνικά σύνορα, είναι ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό ζήτημα. Διότι με αυτή τη συμπεριφορά η Τουρκία παραβιάζει σαφώς την Κοινή Δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την οποία οφείλει να σταματάει τις παράνομες ροές και όχι βέβαια να προβαίνει σε αυτές τις πρακτικές.

Για τον διάλογο με την Τουρκία είπε ότι μιλάμε και θέλουμε να μιλάμε και πρέπει να μιλάμε με την Τουρκία, ακόμη και αν υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα. Προφανώς, θέλουμε τη συνεργασία. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία και στο μεταναστευτικό.
Προκλητικές ενέργειες και επιθετικές δηλώσεις δεν βοηθούν στην εμπέδωση του θετικού κλίματος που χρειάζεται.

«Υπάρχουν τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν τη συμπεριφορά της Τουρκίας, όχι μόνο την προηγούμενη, αλλά στο διηνεκές. Στο τέλος του δρόμου μπορεί να υπάρξει θετική ατζέντα, μπορεί να υπάρξει όμως και ακριβώς το αντίστροφο, καθώς όλες οι αποφάσεις είναι υπό την αίρεση της συμπεριφοράς της Τουρκίας», κατέληξε η κυβερνητική εκπρόσωπος.